Clădirea a fost construită după anul 1560 și păstrează elemente ale stilului gotic de la sfârşitul secolului XV. Clădirea are parter şi etaj, forma aproximativ pătrată, având în partea de nord o anexă fără etaj. Destinată pentru vama sării de la Turda, clădirea a servit şi de reşedinţă temporară a principilor Transilvaniei în timpul vizitelor în zonă, de unde şi denumirea de Casa Princiară sau Palat Voivodal. Aici au fost cazate şi persoanele care au participat la Dietele Transilvaniei.
Reşedinţa sau Casa Princiară, care adăposteşte astăzi Muzeul de Istorie, este fără îndoială cel mai valoros monument de arhitectură medievală civilă din Turda. Muzeul de istorie a fost înființat în anul 1943, inaugurat în 1951 și deținea materiale arheologice descoperite în zonă (vase, topoare, unelte, arme, obiecte romane, monede).
În vecinătatea muzeului, a existat un Lapidariu, care conținea o colecție impresionantă de vestigii din perioada romană, găsite în perimetrul Turzii, mai ales în castrul roman Potaissa (sarcofage, lei funerari, statui, coloane, capiteluri etc). Tot aici se aflau și busturile lui Decebal și Traian. Majoritatea pieselor romane din lapidariu, au fost mutate în anul 2013 în incinta Muzeului de Istorie.
Informații suplimentare: Muzeul de Istorie Turda, Str. Bogda Petriceicu Hasdeu, nr.2
tel.+40.(0)264.311.826, www.muzeulturda.ro, facebook