Centrul istoric

Ca și un călător ce se întoarce în timp, poți descoperi istoria milenară a Turzii, la pas, prin centrul istoric al orașului. Recent modernizat, centrul istoric păstreaza din plin atmosfera vremurilor trecute. Casele, muzeul, bisericile și oamenii dau viață istoriei turdene.
În perioada interbelică, Turda era renumită și pentru diversitatea și savoarea produselor culinare specifice. Terasa “Corso” a vienezului Otto Steper era plină de lume bună ce-și consuma poveștile teribile, micile intrigi sau marile idile în aburul de epocă al romanțelor fanfarei militare.

Atracții turistice

Clădiri ce au scris istorie...

Clădirea Teatrului Municipal este una din cele mai frumoase cladiri ale municipiului. Aceasta a fost construita între anii 1901 – 1904. Activitatea teatrului turdean a început în anul 1948, si functioneaza în aceasta cladire din 1951. Cladirea gazduieste si Biblioteca Municipala.

Judecatoria Turda a adapostit fosta primarie. Cladirea a fost construita între anii 1795 – 1806, folosindu-se pietre din castrul roman, ca materiale de constructie.

Primaria Municipiului Turda a fost construita între anii 1884-1886 în stil neorenascentist si a fost sediul Prefecturii Turda

Statui si grupuri statuare

Lupoaica este o copie a statuii originale de la Roma si este amplasata in sensul giratoriu din vecinatatea fostei fabrici de bere. Statuia are inscriptionat pe soclu „Alta citta di Turda Potaissa Roma madre”. În fata primariei este amplasată statuia lui Dr. Ioan Ratiu. Statuia îl reprezinta pe turdean în timpul procesului memorandistilor de la Cluj, din mai 1824, când a rostit cunoscuta sintagma: “Existenta unui popor nu se discuta, ci se afirma”, reprodusa si pe placa de bronz instalată pe soclul statuii. In piata Republicii, in fata hotelului Potaissa, se afla statuia lui Avram Iancu. Pe cladirea Parohiei Reformate, de pe strada Dr.I.Ratiu, se află o placă comemorativa Petöfi Sándor, poetul revolutionar maghiar. Acesta a poposit pentru câteva zile în aceasta casa, în iulie 1849, în drum spre câmpul de lupta de la Sibiu unde si-a găsit moartea.

Informații și tururi ghidate
TurdaTurism.RO – 0744.678674 – info@turdaturism.ro