Centrul istoric

Ca și un călător ce se întoarce în timp, poți descoperi istoria milenară a Turzii, la pas, prin centrul istoric al orașului Turda, o bijuterie încărcată de istorie și atmosferă.

Turda, se suprapune peste vechea așezare romană, Potaissa, locul unde a activat Legiunea a V-a Macedonica.

În 1568, Ioan al II-lea Sigismund Zápolya, principe al Transilvaniei, a emis aici Edictul de la Turda, primul decret de libertate religioasă din istoria modernă a Europei.

În perioada interbelică, Turda era renumită și pentru diversitatea și savoarea produselor culinare specifice. Terasa “Corso” a vienezului Otto Steper era plină de lume bună ce-și consuma poveștile teribile, micile intrigi sau marile idile în aburul de epocă al romanțelor fanfarei militare.

Casele, muzeul, bisericile și oamenii dau viață istoriei turdene. Aflat în plin proces de modernizare, suntem convinși că va păstra din plin, amintirea vremurilor trecute.

Dacă ajungi în Turda, nu rata o plimbare prin centrul orașului …

Un loc încărcat de poveste!

Clădiri ce au scris istorie

Clădirea Teatrului Municipal Turda, este una din cele mai frumoase clădiri ale municipiului. A fost construită între anii 1901 – 1904. Activitatea teatrului turdean a început în anul 1948, si funcționează în aceasta clădire din 1951. Clădirea găzduieste si Biblioteca Municipala Turda (în prezent în renovare).

Judecatoria Turda a adăpostit fosta primărie. Clădirea a fost construită între anii 1795 – 1806, folosindu-se pentru construcție și pietre aduse din castrul roman.

Muzeul de Istorie (cunoscut ca şi Casa voievodală sau Casa fiscului), a fost bastion al fortificației transformat între anii 1581-1594 în casa cămării de sare, îşi păstrează şi azi stilurile medieval şi gotic la subsol şi parter, respectiv stil renascentist la extinderile spre vest şi la supraetajare;

Clădirea unde funcționează Primaria Municipiului Turda, a fost construită între anii 1884-1886 și a fost sediul Prefecturii județului Turda-Arieș. Clădirea BCR de azi, a fost realizată ca reședință a prefectului și a subprefectului, în aceeași perioadă cu vechea prefectură.

Statui si grupuri statuare

Lupoaica este o copie a statuii originale de la Roma si este amplasata in sensul giratoriu din vecinatatea fostei fabrici de bere. Statuia are inscripționat pe soclu „Alta citta di Turda Potaissa Roma madre”.

În fata primariei este amplasată statuia lui Dr. Ioan Ratiu. Statuia îl reprezintă pe turdean în timpul procesului memorandistilor de la Cluj, din mai 1824, când a rostit cunoscuta sintagma: “Existenta unui popor nu se discuta, ci se afirma”, reprodusa si pe placa de bronz instalată pe soclul statuii.

În Piața Republicii, în fata hotelului Potaissa, se afla statuia lui Avram Iancu. Aceasta a fost mutată la intrarea pe strada Republicii, în fața Teatrului Municipal.

Pe cladirea Parohiei Reformate, de pe strada Dr.I.Ratiu, se află o placă comemorativa Petöfi Sándor, poetul revolutionar maghiar. Acesta a poposit pentru câteva zile în aceasta casa, în iulie 1849, în drum spre câmpul de lupta de la Sibiu unde si-a găsit moartea.