Sărăturile Turzii

Zacamantul de sare de la Turda are o vechime de peste 13 milioane de ani, o grosime medie de 250 metri (pe alocuri ajunge la 1200 m) şi cântăreşte peste 38 de miliarde de tone. Existenta masivului de sare si exploatarea acestei bogatii de-a lungul mai multor secole au creat un peisaj specific la aproximativ 2 km de centrul orasului. Aici exista numeroase lacuri, aflate în diferite stadii de evolutie.

Atracții turistice

Lacurile sărate

Lacurile antroposaline sunt situate pe locul unor foste ocne de sare si sunt folosite de catre populatie în scopuri terapeutice sau pentru agrement (Lacul Tarzan, Lacurile Durgau, etc)
Concentratia salina a lacurilor este diferita. Continutul ridicat de sare si alte elemente le confera acestora proprietatii terapeutice deosebite. Un alt factor terapeutic al zonei este reprezentat de sliciul mineralizat (namol).

Pe locul unde exista Lacul Roman, a fost amenajat Strandul Municipal. Primele amenajari au fost realizate în perioada interbelica. Forma actuala a strandului datează din anii 1952-1953.

Lacurile de la Durgau a fost amenajate in anul 2009. (Telefon Strand Durgau: 0371-302337)

Salina Turda

Intrarea în Salină (prin galeria de acces Franz Josef) se face prin intrarea principala situata in centrul turistic Salina-Durgau, redeschisa vizitatorilor in 2010.
Galeria Franz Jozef, mina Rudolf (80 m lungime, 50 m lăţime, 40 m înălţime), mina Terezia (112 m înălţime), puţul Anton, camera Ghizela, camera Altarului, reprezintă misterele salinei!
Exploatarea sării a început din perioada romană. La începutul secolului al XVIII-lea, minele de sare de la Turda erau cele mai importante mine de sare din Transilvania. Tăiatul sării se făcea manual.

Info: Salina Turda – Program de vizitare si tarife

Informatii suplimentare: Salina Turda SA –  Tel: 0364.260.940, www.salinaturda.eu

Grădina Zoologică Turda

Gradina Zoologica a fost infiintata in anul 1953 si era unica in felul sau in acel moment. Pe langa diferitele animale intalnite prin padure sau pe lacuri, a fost amenajat un mic acvariu si un mic muzeu zoologic.

Informatii: Parcul Zoologic este in proces de amenajare si este inchis !!!

Informații și tururi ghidate
TurdaTurism.RO – 0744.678674 – info@turdaturism.ro