Masivul Bedeleu

Pe valea Arieșului, după ce trecem de satul Buru, stâncile Bedeleului situate la peste 1100m altitudine, veghează asupra așezărilor cuibărite pe firul văilor. Rând pe rând satele se însiră sub munte: Vidolm, Ocoliș, Lunca Arieșului, Poșaga, Sălciua … Dar drumul nu se oprește aici, el urcă mai departe spre Câmpeni și tot mai sus spre ”Țara de piatră” a Apusenilor.

Atracții turistice

Laricetul Vidolm

Padurea de larice de la Vidolm, reprezintă o rezervaţie forestiera cu aspectul unui arboret natural. Rezervaţia se află la marginea nord-vestică a Masivului Bedeleu, la altitudinea cuprinsă între 850 – 1250m şi ocupă o suprafaţă de 45 ha.
Încă din anul 1969 acest areal a fost pus sub protecţie datorită prezenţei arborilor seculari de zadă, cu înălţimi de 35-40 m înălţime, unicul conifer cu frunze căzătoare din Europa. Arboretul furnizează seminţe pentru cultivarea laricetului în diferite locuri din ţară.

Abrupturile stâncoase ale Bedeleului

Limita vestică şi nordică a Masivului Bedeleu, prezină un abrupt puternic înclinat către râul Arieș, cu o diferență de nivel cuprinsă între 600 și 800 m. Abruptul calcaros reprezintă un ansamblu teritorial de mare valoare geomorfologică, botanică şi peisiagistică și reprezintă cel mai preţios ecosistem din areal. Ocupă partea superioară a masivului, oferind un aspect deosebit peisajului întregii regiuni.

Pe calcarele Bedeleului s-a dezvoltat foarte bine atât relieful carstic format prin acțiunea de dizolvare apelor, cât şi relieful calcaros dezvoltat pe seama dezagregărilor periglaciare. În multe locuri din masiv întâlnim o îmbinare complexă între dizolvare şi dezagregare, rezultând un peisaj spectaculos cu forme exocarstice specifice (lapiezuri, doline) și forme de dezagregare fizică (creste secundare, ţancuri, hornuri și grohotișuri).

Grohotişurile calcaroase sunt în principal rezultatul acțiunii de îngheţ și dezgheţ, iar puținul humus negru brut ce se dezvoltă pe aceste grohotişuri bogate, a ajutat la instalarea unei vegetații specifice.

Platoul Bedeleului

Masivul Bedeleu se prezintã sub forma unui carst de platou suspendat, o masã considerabilă de calcar ce domină relieful înconjurător, care are o pantă cu înclinare constantă, fapt ce determină circulația și direcția apelor subterane. La suprafaţa platoului, apar forme specifice de exocarst (lapiezuri, doline, uvale), modelate de apa care îşi caută drum spre subteran.

Platoul Bedeleului este „ciuruit“ de zeci de de doline, cu dimensiuni ce variază de la câţiva metri diametru, până la 200-300 m. Aliniamentele de doline sunt orientate în general în continuarea obârşilor a diferitelor văi, ceea ce denotă o strânsă legătură între ele şi reţeaua subterană. În partea vestică a platoului, la mai puţin de 1 km de marginea abruptului, există doline a căror drenaj se face înspre abrupt, iar existenţa acestora ne face să credem că sunt strans legate de existenţa izvoarelor de la baza abrupturilor calcaroase (ex. izvoarele de la Şipote).

Uvalele au luat naştere în urma evoluţiei dolinelor, care mărindu-şi suprafaţa, au dus la dispariţia totală sau parţială a spaţiilor dintre ele. Pe platou, le identificam sub forma unor doline mai mari, alungite şi compartimentate transversal de mici ridicãturi, conturate la obârşia văilor carstice ce divizeaza platoul calcaros al Bedeleului. Văi de doline întâlnim la obârşia pârâului Muntelui şi în amonte de Rogoaze, la obârşia pârâului Bedeleu.

Poarta Zmeilor

Pestera Poarta Zmeilor este o rezervaţie speologică, situată la 1150 m altitudine şi pune sub protecţie peştera cu același nume şi portalul (podul de piatră) aflat la circa 15 m de gura peşterii, prin deschizătura căruia se poate privi valea Arieşului.
Peştera este formată dintr-o succesiune de săli şi coridoare cu o lungime totală de 125 m, fiind cea mai veche peşteră din munţii Trascău. În peşteră putem observa diferite formaţiuni: stalactite, stalagmite, scurgeri parietale, gururi şi draperii, la origine albe sau galbene acum înnegrite de humusul ajuns în apele de infiltraţie. În peştera au fost descoperite diferite specii de lilieci, gasteropode, păianjeni şi diverse rozătoare.

Cascadele și poiana La Șipote

Pârâul Şipote reprezintă un fenomen carstic complex. Alimentarea pârâului se face în mare parte la suprafaţa platoului, prin numeroasele doline situate între 950 şi 1200 m, precum şi de pe versanţi şi jghiaburi. Apele subterane au un curs destul de scurt, însă foarte înclinat, pe o diferenţă de nivel de 300 – 500 m.
La baza abruptului, la o distanţă de 100 – 200 m de poiana „La Şipote“, există 3 izbucuri permanente şi alte câteva temporare, prin care apar la lumină apele colectate din platou. După traversarea poienii apele se strâng într-un singur pârâu de 800 m lungime, care coboară pe o albie abruptă, de la 700 m la 430 m.
Pârâul formează o succesiune de cascade de până la 20 m înălțime, cea mai mare fiind vizibilă din drumul național DN 75, la vărsarea pârâului Şipote în Arieş. Cascadele sunt răsfirate pe stânci, baraje şi gururi de travertin, mici bazine construite din depunerile de calcar.

Peștera Huda lui Papara și dolina Vanatarea

Huda lui Papară este o rezervaţie speologică ce adăposteşte formaţiuni carstice deosebite. Este strabatută de un râu subteran lung de 2 km (cea mai lungă peşteră din Trascău), care pătrunde în peşteră prin dolina Vânătarea. La ieşirea din peşteră râul se numeşte Valea Morilor.
Peştera este foarte importantă din punct de vedere ştinţific. Adăposteşte un mare depozit de guano şi numeroase stalactite de dimensiuni apreciabile, deviate lateral (în Sala Minunilor). Pe râul subteran întâlnim mai multe cascade la baza cărora s-au format lacuri subterane (în marmitele de eroziune; cu adâncimi de până la 3 – 4 m).

Playlist Youtube – Bedeleu, Valea Arieșului


Activități recomandate

Drumeții in Masivul Bedeleu

De la Vidolm, Lunca Ariesului sau Salciua, peste munte potecile ne poartă pe poteci abrupte, prin lumea incremenită in piatra Trascaului si prin locuri pe unde timpul parcă a uitat să se scurgă. Înspre est potecile ne duc spre depresiunea Trascăului, iar spre sud in minunata zona a Rametului.

Informatii suplimentare: Lista trasee turistice / 3 idei de drumeții, prin Masivul Bedeleu (recomandări)

Harta: Hartă obiective si trasee turistice (Google Map, online)

Descopera natura cu Junior Ranger

Activitati educative pentru copii si familii, in rezervatiile naturale din masivul Bedelu (Laricetul Vidolm, poarta Zmeilor, cascadele Sipote, Huda lui Papara – Vanatare).
Poteci tematice: Masivul Bedeleu (La Sipote) – Pietrele Vorbitoare

Foto Safari

Activitati de observare si fotografiere a speciilor de plante si animale din masivul Bedeleu
Informatii despre arii protrejate: www.potecitematice.juniorranger.ro – arii protejate

Cicloturism pe Valea Ariesului si mountain-biking pe platoul Bedeleu

Plimbari cu bicicleta pe sosea, pe Valea Ariesului si pe trasee de mountain-bike, pe platoul masivului Bedeleu, spre Cheile Râmețului și spre Muntii Metaliferi.
Informatii suplimentare: Cicloturism la Sud de Arieș / Trasee cicloturism pe Valea Arieșului

Calare in Carpati

Călare în Carpați. Activitate recomandata doar cu ghid specializat.
Informatii suplimentare: www.descopera-natura.ro

Descopreă lumea subterană din masivul Bedeleu

  • Vizitarea peșterilor din Masivul Bedeleu (Poarta Zmeilor, Huda lui Papară).
  • Coborare pe cascade (canyoning).
  • Activități recomandate doar cu ghid specializat.

Caiac si rafting pe valea Arieșului

Caiac și rafting pe valea Ariesului. Debitul si panta nu sunt foarte mari, motiv pentru care este o activitatea ideala si pentru copii si familii. Segmentul cuprins intre Salciua si Buru este deosebit de pitoresc. Activitate recomandate doar cu ghid specializat.

Activități de iarnă

Drumetie pe rachete, Catarare pe cascade de gheata (in perioada geroasa). Activitati recomandate doar cu ghid specializat.

Informatii si activitati de vacanta:
TurdaTurism.RO – 0744.678674 – info@turdaturism.ro