Masivul Bedeleu

Pe valea Arieșului, după ce trecem de satul Buru, stâncile Bedeleului situate la peste 1100m altitudine, veghează asupra așezărilor cuibărite pe firul văilor. Rând pe rând satele se însiră sub munte: Vidolm, Ocoliș, Lunca Arieșului, Poșaga, Sălciua … Dar drumul nu se oprește aici, el urcă mai departe spre Câmpeni și tot mai sus spre ”Țara de piatră” a Apusenilor.

Atracții turistice

Laricetul Vidolm

Padurea de larice de la Vidolm, reprezintă o rezervaţie forestiera cu aspectul unui arboret natural. Rezervaţia se află la marginea nord-vestică a Masivului Bedeleu, la altitudinea cuprinsă între 850 – 1250m şi ocupă o suprafaţă de 45 ha.
Încă din anul 1969 acest areal a fost pus sub protecţie datorită prezenţei arborilor seculari de zadă, cu înălţimi de 35-40 m înălţime, unicul conifer cu frunze căzătoare din Europa. Arboretul furnizează seminţe pentru cultivarea laricetului în diferite locuri din ţară.

Masivul Bedeleu

Masivul Bedeleu se desfăşoară între valea Arieşului (la nord şi valea Râmeţ (la sud) având o lungime de aproximativ 25 km. Relieful se prezintă sub forma unui platou calcaros, cu un șir de culmi cu vârfuri rotunjite, separate între ele de văi seci și doline, situate la altitudini ridicate (între 900 şi 1100 m).
Limita vestică şi nordică prezină un abrupt puternic înclinat către râul Arieș, cu o diferență de nivel cuprinsă între 600 și 800 m. În partea superioară a abruptului, calcarul apare la suprafață, iar pereţii şi turnurile de calcar ating în unele locuri înălţimi de peste 150 – 250 m, fiind despărţiţi de hornuri și jgheaburi abrupte. Abruptul și masivul Bedeleu sunt puse sub protecţie şi conservare în cadrul siturilor Natura 2000 Trascău.

Poarta Zmeilor

Pestera Poarta Zmeilor este o rezervaţie speologică, situată la 1150 m altitudine şi pune sub protecţie peştera cu același nume şi portalul (podul de piatră) aflat la circa 15 m de gura peşterii, prin deschizătura căruia se poate privi valea Arieşului.
Peştera este formată dintr-o succesiune de săli şi coridoare cu o lungime totală de 125 m, fiind cea mai veche peşteră din munţii Trascău. În peşteră putem observa diferite formaţiuni: stalactite, stalagmite, scurgeri parietale, gururi şi draperii, la origine albe sau galbene acum înnegrite de humusul ajuns în apele de infiltraţie. În peştera au fost descoperite diferite specii de lilieci, gasteropode, păianjeni şi diverse rozătoare.

Cascadele și poiana La Șipote

Pârâul Şipote reprezintă un fenomen carstic complex. Alimentarea pârâului se face în mare parte la suprafaţa platoului, prin numeroasele doline situate între 950 şi 1200 m, precum şi de pe versanţi şi jghiaburi. Apele subterane au un curs destul de scurt, însă foarte înclinat, pe o diferenţă de nivel de 300 – 500 m.
La baza abruptului, la o distanţă de 100 – 200 m de poiana „La Şipote“, există 3 izbucuri permanente şi alte câteva temporare, prin care apar la lumină apele colectate din platou. După traversarea poienii apele se strâng într-un singur pârâu de 800 m lungime, care coboară pe o albie abruptă, de la 700 m la 430 m.
Pârâul formează o succesiune de cascade de până la 20 m înălțime, cea mai mare fiind vizibilă din drumul național DN 75, la vărsarea pârâului Şipote în Arieş. Cascadele sunt răsfirate pe stânci, baraje şi gururi de travertin, mici bazine construite din depunerile de calcar.

Peștera Huda lui Papara și dolina Vanatarea

Huda lui Papară este o rezervaţie speologică ce adăposteşte formaţiuni carstice deosebite. Este strabatută de un râu subteran lung de 2 km (cea mai lungă peşteră din Trascău), care pătrunde în peşteră prin dolina Vânătarea. La ieşirea din peşteră râul se numeşte Valea Morilor.
Peştera este foarte importantă din punct de vedere ştinţific. Adăposteşte un mare depozit de guano şi numeroase stalactite de dimensiuni apreciabile, deviate lateral (în Sala Minunilor). Pe râul subteran întâlnim mai multe cascade la baza cărora s-au format lacuri subterane (în marmitele de eroziune; cu adâncimi de până la 3 – 4 m).

Playlist Youtube – Bedeleu, Valea Arieșului


Activități recomandate

Drumeții in Masivul Bedeleu

De la Vidolm, Lunca Ariesului sau Salciua, peste munte potecile ne poartă pe poteci abrupte, prin lumea incremenită in piatra Trascaului si prin locuri pe unde timpul parcă a uitat să se scurgă. Înspre est potecile ne duc spre depresiunea Trascăului, iar spre sud in minunata zona a Rametului.
Informatii suplimentare: www.turdeni.ro – trasee turistice

Descopera natura cu Junior Ranger

Activitati educative pentru copii si familii, in rezervatiile naturale din masivul Bedelu (Laricetul Vidolm, poarta Zmeilor, cascadele Sipote, Huda lui Papara – Vanatare).
Poteci tematice: Masivul Bedeleu (La Sipote) – Pietrele Vorbitoare

Foto Safari

Activitati de observare si fotografiere a speciilor de plante si animale din masivul Bedeleu
Informatii despre arii protrejate: www.potecitematice.juniorranger.ro – arii protejate

Cicloturism pe Valea Ariesului si mountain-biking pe platoul Bedeleu

Plimbari cu bicicleta pe sosea, pe Valea Ariesului si pe trasee de mountain-bike, pe platoul masivului Bedeleu, spre Cheile Râmețului și spre Muntii Metaliferi.
Informatii suplimentare: www.turdeni.ro – cicloturism

Calare in Carpati

Călare în Carpați. Activitate recomandata doar cu ghid specializat.
Informatii suplimentare: www.descopera-natura.ro

Descopreă lumea subterană din masivul Bedeleu

  • Vizitarea peșterilor din Masivul Bedeleu (Poarta Zmeilor, Huda lui Papară).
  • Coborare pe cascade (canyoning).
  • Activități recomandate doar cu ghid specializat.

Caiac si rafting pe valea Arieșului

Caiac și rafting pe valea Ariesului. Debitul si panta nu sunt foarte mari, motiv pentru care este o activitatea ideala si pentru copii si familii. Segmentul cuprins intre Salciua si Buru este deosebit de pitoresc. Activitate recomandate doar cu ghid specializat.

Activități de iarnă

Drumetie pe rachete, Catarare pe cascade de gheata (in perioada geroasa). Activitati recomandate doar cu ghid specializat.

Informatii si activitati de vacanta:
TurdaTurism.RO – 0744.678674 – info@turdaturism.ro