Monumentul lui Mihai Viteazu

Mihai Viteazu a fost primul domnitor roman care a unit pentru prima data, Moldova, Muntenia si Ardealul, in anul 1600. Acesta a fost ucis langa Turda, pe 19 august 1601, din ordinul Imperiului Habsburgic. Initial, pe acest loc, doamna Stanca, sotia Voievodului a reusit sa ridice în anul 1613 o capela în stil bizantin sub forma unei troite, distrusă ulterior. În anul 1923, Societatea Femeilor Ortodoxe din Turda, a înaltat în locul fostei capele, o troita de lemn, lucrata în stil românesc, care se pastreaza la Muzeul de istorie din Turda.

De vizitat

Monumentul lui Mihai Viteazu

Monumentul nou (obeliscul) a fost inaugurat în anul 1977. Înalt de 1601 cm, îm forma de sabie, are trei laturi, simbolizând cele trei principate române unite. La baza fiecarei laturi se afla stemele celor trei principate române, executate din marmura alba (la fel ca si placa mormântului). Pe obelisc, în partea din fata, se afla efigia de bronz cu chipul lui Miahai Viteazul. În dreapta obeliscului se afla mormântul Voievodului, acoperit de o lespede pe care este reprezentat în basorelif stema tarilor române unite.

Mănăstirea Mihai Vodă

In anul 2002 a inceput constructia Manastirii Mihai Voda, o copie arhitecturala a vechii manastiri Mihai Voda din Bucuresti, ctitorie a Voievodului din 1591. Este lucrata în stil bizantin, cu borduri de caramida în exterior, acoperisul învelit în tabla de cupru, iar pe frontispiciu s-a realizat un mozaic ce reprezinta pe Maica Domnului si Sfintii Arhangheli, protectori ai lacasului monahal.




 


decathlon.ro
dacris.net