Depresiunea Trascău

Pe Valea Arieșului, după ce trecem de Cheile Borzești și cabana Buru, din mica depresiune unde e așezat satul Buru, drumul cotește spre sud către depresiunea Trascăului, aflată la aproximativ 30 km. de Turda.

La baza stâncilor stau adunate satele Rimetea, Coltești, Vălișoara și Izvoarele, așezări vechi recunoscute pentru exploatările de fier din secolul XIV, dar și pentru cultura și tradițiile maghiarilor ce locuiesc aici.
Cele mai importante atracții turistice sunt: Colții Trascaului (1113m) și Piatra Secuiului (1128m), vârful Ardașcheia (1250m), ruinele cetății Colțești, Cheile Vălișoarei, Muzeul Etnografic de la Rimetea și mănăstirea Rimetea.

Atracții turistice

Comuna Rimetea

Comuna Rimetea (denumirea veche Trascău, în maghiară Torockó, în germană Eisenmarkt, Eisenburg) se află la la 7 km de satul Buru si 24 km de Aiud.

Este așezată la poalele vârfului Piatra Secuiului (1171 m). Denumirea stâncii provine de la faptul că în secolul XIII secuii au salvat satul de asediul tătarilor. Incă din vremea romană (106-274 d.C.), zona era populată datorită minelor de fier de aici, zăcămintele de fier care au fost epuizate între timp.

Totodată Torockó (Rimetea) era unul dintre centrele culturale ale Ardealului. În jurul anilor 1870, după un incendiu, s-au construit cunoscutele case albe, caracteristice zonei, care au fost frumos întreținute.

Stilul arhitectonic al clădirilor sale a făcut ca o mare parte dintre acestea să fie declarate monumente de arhitectură. În anul 1952 s-a deschis un Muzeu de Etnografie. Colecția de obiecte existentă aici reflectă ocupațiile principale ale locuitorilor din zonă – mineritul, metalurgia și prelucrarea lemnului. Un spectacol original al comunei este și asa-numitul „farsang cu măști”, la sfârșitul iernii.

Situl rural Rimetea (sec.XVIII-XIX) este înscris pe Lista Monumentelor Istorice ale județului Alba. Rimetea a fost distinsa in anul 1999 cu premiul „Europa Nostra”, pentru conservarea patrimoniului cultural si arhitectonic.

Cetatea Colțești

Cetatea Colțești (Cetatea Trascăului, în maghiară Torockóvár) este situată la vest de satul Colțești si la 5 km de comuna Rimetea. A fost construită în jurul anilor 1296 de subvoievodul Thoroczkay din Colțești, ca cetate locuibilă și cetate de refugiu. A fost ridicată cu premeditare pe un vârf calcaros, în urma invaziei tătare (mongole) din anul 1241, când au fost produse pagube însemnate localitatilor Rimetea și Colțești. Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 m, se păstrează o inscripție care mentionează ca familia Thoroczkay a construit castelul în secolul XIII.

În anul 1470 cetatea a fost confiscată de regele Matei Corvin si dată voievodului Transilvaniei. În 1510 a revenit nobililor de Trascău (Thoroczkay), iar în 1514 a fost devastată de țăranii conduși de Gheorghe Doja. Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) in cadrul revoltei Curutilor, familia nobililor de Trascău (Thoroczkay) a fost eliminată de pe scena istoriei, odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1713 de către trupele imperiale austriece conduse de generalul Tiege (Lobonti).

Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei și cele două turnuri laterale.

Piatra Secuiului

Masivul Piatra Secuiului este un platou carstic suspendat ce prezintă un abrupt structural puternic modelat, cu o gamă variată de forme rezultate prin procese specifice climatului periglaciar şi reprezintă un ansamblu teritorial de mare valoare geomorfologică, botanică şi peisiagistică.

Cheile Siloşului şi Plaiului

Cheile Siloşului şi Cheile Plaiului sunt situate pe latura estică a masivului Bedeleu, cu un peisaj asemănător unei mări cu valuri pietrificate, cu creste zimţate, turnuri şi imense culoare de grohotişuri. Rupturile de pantă au dat naştere unor repezişuri şi cascade.

Cheile Valişoarei

Cheile Valişoarei sunt o rezervaţie naturală complexă (geomorfologică, botanică şi peisiagistică). În pereţii cheilor se găsesc peşteri şi alte formaţiuni carstice (lapiezuri, bolţi, arcade), iar pe versanţi sunt prezente diferite specii de plante caracteristice, unele foarte rare.

Playlist Youtube – Depresiunea Trascău

Activități recomandate

Drumeții pe Piatra Secuiului

Din depresiunea Trascaului, peste Piatra Secuiului se poate ajunge la Moldovenesti, la iesirea Ariesului din munte.
Informatii suplimentare: www.turdaturism.ro – trasee turistice

Drumeții pe platoul Bedeleului

Din depresiunea Trascaului, peste Bedeleu, se poate ajunge la Valea Ariesului in localitatile situate intre Vidolm si Salciua.
Informatii suplimentare: www.turdaturism.ro – trasee turistice

Descoperă natura cu Junior Ranger

Activități educative pentru copii si familii in depresiunea Trascau (Cheile Valisoarei, Cheile Silosului, minele de fier, Piatra Secuiului.

Informații suplimentare: Poteca tematică ”Minunile de la Rimetea”

Cicloturism și mountain biking

Plimbari cu bicicleta pe sosea, in depresiunea Trascaului si trasee de mountain-bike pe platoul Bedeleu.
Informatii suplimentare: www.turdeni.ro – cicloturism

Calare in Carpati

Călare in Carpati. Activitate recomandata doar cu ghid specializat.
Informatii suplimentare: www.descopera-natura.ro

Alpinism si Escalada

Alpinism si escalada la Rimetea si Cheile Valisoarei. Zona are un potential enorm pentru catarat si este in curs de amenajare.

Informatii suplimentare: www.turdeni.ro – alpinism si escalada

Zbor cu parapanta

Zbor cu parapanta la Rimetea

Activitati locale traditionale

Activitati locale traditionale la Rimetea, Coltesti si IzvoareleInformații și activități de vacanță:
TurdaTurism.RO – 0744.678674 – info@turdaturism.ro


flanco.ro/

editura-arthur.ro