Iarna prin Cheile Borzești

Cheile Borzeşti (numite şi Cheile Berchişului) sunt a treia cheie săpată în culmea Petreşti şi se găsesc la sud-vest de Cheile Turzii, pe teritoriul comunei Iara. Ele au fost declarate zonă naturală protejată de importanţă judeţeană în 1994. Accesul se face de la cabana Buru sau din satul Borzeşti, pe noul drum ce duce la Gura Jigăului, la capătul din amonte al cheilor.

Cheile Borzeşti sunt reprezentative, deoarece sunt singurele chei din Munţii Apuseni care au fost sculptate în două sensuri, schimbandu-şi în timp, atât nivelul de bază, cat şi colectorul. Iniţial apele se scurgeau către golful Borzeştilor care funcţiona ca o zonă de convergenţă hidrografică, limita fiind spre sud la Culmea Petreşti. Ulterior, afluentul Arieşului a străpuns culmea Petreşti şi pas cu pas a captat apele spre Arieş.

Cheile au versanţi împăduriţi, motiv pentru care, din punct de vedere educativ, habitatul forestier este foarte important. Rezervaţia se află în domeniul pădurii de fag, în amestec cu gorun . În perimetrul  rezervaţiei pot fi întâlnite diferite specii de plante cu caracter endemic, specifice habitatelor forestiere si stâncăriilor calcaroase (la izvoare).

Cheile au pereți de înălţimi mici, dar prezintă două sectoare sălbatice (cascadele inferioare şi cascadele superioare), foarte interesante, cu succesiuni de cascade, săritori şi marmite de mari dimensiuni. Marcajul turistic triunghi roşu evită aceste porţiuni, inaccesibile la ape mari, pentru a căror vizitare trebuie să mergem chiar pe albia pârâului, sărind din piatră în piatră.

Sectorui cascadelor inferioare este marcat cu punct roșu. Pentru vizitarea cheilor prin albia râului, este recomandat să fim echipați corespunzător !


  • libris.ro
  • editura-arthur.ro
  • carturesti.ro


Prognoza meteo Colțul Corbului / Cheile Borzești
Trasee recomandate:

ATENȚIE ! Pentru vizitarea cheilor prin albia râului, este recomandat să fim echipați corespunzător !  • libris.ro
  • editura-arthur.ro
  • carturesti.ro

Echipamente și accesorii pentru excursii și activități montane 

www.turdaturism.ro/shop – www.turdaturism.ro/bike 


Bonus … nature mood 🙂


flanco.ro/

dacris.net