La Vânătare, în prima zi din 2024.

Plimbare la Vânătare (Munții Trascăului), în prima zi din 2024.

Desi prin munți, nu prea se pare că a venit iarna … vacanța de după sărbători e cea mai potrivită pentru plimbări, iar cel mai fain loc pentru astfel de vremuri de an nou e sus, la Dumești, spre Vânătare.


  • flanco.ro/

  • libris.ro
  • editura-arthur.ro

La Vânatare, în prima zi din 2024 / Google Photos


O zi pe la Sub Piatră si Dumești

Peștera Huda lui Papara și dolina Vanatarea

Huda lui Papară este o rezervaţie speologică ce adăposteşte formaţiuni carstice deosebite. Este strabatută de un râu subteran lung de 2 km (cea mai lungă peşteră din Trascău), care pătrunde în peşteră prin dolina Vânătarea. La ieşirea din peşteră râul se numeşte Valea Morilor.

Peştera este foarte importantă din punct de vedere ştinţific. Adăposteşte un mare depozit de guano şi numeroase stalactite de dimensiuni apreciabile, deviate lateral (în Sala Minunilor). Pe râul subteran întâlnim mai multe cascade la baza cărora s-au format lacuri subterane (în marmitele de eroziune; cu adâncimi de până la 3 – 4 m).

Platoul Bedeleu

Masivul Bedeleu se prezintã sub forma unui carst de platou suspendat, o masã considerabilă de calcar ce domină relieful înconjurător, care are o pantă cu înclinare constantă, fapt ce determină circulația și direcția apelor subterane. La suprafaţa platoului, apar forme specifice de exocarst, modelate de apa care îşi caută drum spre subteran.

Platoul Bedeleului este „ciuruit“ de zeci de de doline, atât cu fundul plat, cât şi în formă de pâlnie (cu dimensiuni ce variază de la câţiva metri diametru, până la 200 – 300 m. Aliniamentele de doline sunt orientate în general în continuarea obârşilor a diferitelor văi, ceea ce denotă o strânsă legătură între ele şi reţeaua subterană.

Uvalele au luat naştere în urma evoluţiei dolinelor, care mărindu-şi suprafaţa, au dus la dispariţia totală sau parţială a spaţiilor dintre ele. Pe platou, le identificam sub forma unor doline mai mari, alungite şi compartimentate transversal de mici ridicãturi, conturate la obârşia văilor carstice ce divizeaza platoul calcaros al Bedeleului. Văi de doline întâlnim la obârşia pârâului Muntelui şi în amonte de Rogoaze, la obârşia pârâului Bedeleu.

Traseu marcat recomandat:

  • Banda albastră: Colţești – Platoul Bedeleu – Vânătările Ponorului ( >>> vezi traseu Munții Noștri)

Pentru mai multe informații, citește articolele următoare:

Link: Harta zonei – Munții Trascăului



flanco.ro/

noriel.ro